Jedną z głównych przyczyn prawie wszystkich chorób jest … zakwaszenie organizmu (Amlapitta).
Zakwaszenie organizmu nie dzieje się z dnia na dzień. By zaistniało, trzeba stworzyć organizmowi sprzyjające warunki.
Przyczyn zakwaszenia organizmu jest mnóstwo.
Do najczęstszych należą:
- spożywanie złej jakości jedzenia, np. przetworzone,
- spożywanie jedzenia w niewłaściwy sposób, np. przed komputerem, w biegu, na stojąco,
- odżywianie niezgodne z porami roku, czy klimatem w kraju, w którym żyjemy,
- spożywanie jedzenia nieregularnie lub o niewłaściwych porach,
- podjadanie między posiłkami,
- objadanie się (jedzenie gdy wcześniej spożyty pokarm nie został jeszcze strawiony),
- spożywanie posiłków, gdy nie jesteśmy głodni, np. z nudy, łakomstwa lub „dla towarzystwa”,
- niewłaściwe mieszanie produktów, np. banan z mlekiem,
- spożywanie dużej ilości produktów, które zwiększają Pittę, np. ostre przyprawy, kawa, alkohol, jedzenie smażone, słodycze itd
- drzemka po posiłkach,
- długotrwałe przyjmowanie leków,
- picie wody bezpośrednio po lub przed posiłkiem,
- spożywanie małej ilości wody w ciągu dnia,
- palenie papierosów,
- złość, irytacja, krytycyzm,
- negatywne myśli,
- nadmiar obowiązków, napięcie, stres,
- brak snu
Najskuteczniejszym, choć na pewno najtrudniejszym sposobem na odkwaszenie organizmu, będzie robienie odwrotności tego, co przyczynia się do zakwaszenia, czyli m.in.:
- spożywanie najlepszej jakości produktów opartych na warzywach i owocach (latem sprawdzą się soki warzywne),
- regularne spożywanie małej ilości lekkostrawnego pożywienia,
- jedzenie w zgodzie z tym, co oferuje dana pora roku,
- nie podjadanie między posiłkami,
- nawadnianie organizmu,
- spożywanie pokarmu w spokojnej atmosferze bez „rozpraszaczy”,
- odpowiednie przeżuwanie pokarmu,
- oddech,
- kontakt z przyrodą,
- umiarkowana aktywność fizyczna,
- miłość, radość, uśmiech, życzliwość,
- odpowiednia ilość dobrej jakości snu,
- satysfakcjonująca praca,
- odpoczynek,
- pozytywne myśli,
- odpowiednio przeprowadzone oczyszczanie organizmu – panchakarma,
- w zależności od rodzaju zakwaszenia, można organizm wesprzeć również odpowiednimi ziołami.